Zuidwest-Amerika

Zuidwest-Amerika

Dit wordt onze eerste grote reis buiten Europa. Voor het eerst ver vliegen en voor het eerst naar een ander continent. Toch wel spannend allemaal! De reis staat gedeeltelijk in het teken van werk voor mij (Daniëlle). Ik bezoek namelijk (samen met enkele andere collega’s) het jaarlijkse congres Experimental Biology. Hiervoor zullen we eerst een weekje in San Diego verblijven om vervolgens een route langs de hoogtepunten van het zuidwesten te doen. In totaal zijn we bijna een maand weg. Onze globale route staat in onderstaand kaartje weergegeven.

Afbeelding1

 

Donderdag  19 april
Omdat onze vlucht morgen vroeg vertrekt, blijven we vannacht al op Schiphol slapen. Het Mercure hotel is vorige keer (met onze reis naar Salla) goed bevallen, dus ook deze keer slapen we weer achter de douane. We zijn net wat gaan eten en hebben onze eerste dollars gepind. Nu dadelijk lekker slapen en morgen vroeg op!

Vrijdag 20 april
Eindelijk aangekomen in het hotel! Al meer dan 24 uur wakker en dat begint nu toch wel zijn tol te eisen.. Het is hier bijna 22:00, dus we gaan ook zo slapen, maar we willen even laten weten dat we goed zijn aangekomen. Vluchten zijn goed verlopen. Van Amsterdam naar Houston hadden we half uur vertraging waardoor we onze aansluiting hadden gemist. Maar ze hadden ons al omgeboekt naar een latere vlucht, dus uiteindelijk waren we pas om 19:00 (plaatselijke tijd) in San Diego. Gelukkig waren onze koffers ook goed meegekomen.. Vlucht zelf is ook vrij rustig verlopen, alleen rond Houston toch wat flinkere turbulentie ivm onweer en regen. Aankomst in San Diego was ook bewolkt en al bijna donker. We zijn naar Alamo (autoverhuur) gegaan en de auto op gaan halen, het is een Mazda CX9 geworden waarmee we de komende maand door het zuidwesten zullen rijden. Daarna in het donker het hotel gaan zoeken. We hebben vanuit vliegtuig wat foto’s gemaakt van Groenland en Canada.
IMG_0178 (Kopie)

Zaterdag 21 april
Inmiddels zijn we alweer wakker, toch wat minder geslapen dan verwacht, maar jetlag zal de komende dagen nog wel aanhouden. We zijn naar Walmart geweest, alles is hier groot, je kan bijna geen kleine verpakking van iets krijgen. Dus dan maar een gallon appelsap en berrysap, daar kunnen we wel even mee vooruit. Ook een groot verpakking water en shampoo, lotion, sunlotion etc. Op weg naar Walmart San Diego bij daglicht gezien, het is hier wel mooi!
IMG_0195 (Kopie) IMG_0209 (Kopie)

 

 

 

 

 

We zijn vandaag ook naar een honkbalwedstrijd van de Padres tegen de Phillies geweest. Heel leuk om eens meegemaakt te hebben. Eerst hebben we mijn collega’s getroffen en zijn samen naar het stadion gegaan. Bij binnenkomst kregen we allemaal een gratis petje. Daarna naar ons vak, kregen een armbandje en konden zo vaak als we wilden hotdogs, popcorn, nootjes en drinken halen. Toch wel een aparte ervaring, stadion is erg groot en zat vrij vol. Voor begin speelde ze het volkslied en iedereen stond op en zong mee (sowieso zijn ze hier heel patriottistisch, overal zie je de Amerikaanse vlag). Uiteindelijk heeft de wedstrijd zo’n 3 uur geduurd en hebben de Padres gewonnen. We zijn nog even langs het stadion en het congrescentrum gelopen om San Diego bij nacht te zien, het is toch wel een grote stad (dat merk je ook als je rondrijdt), het was mooi om de lampjes te zien..
IMG_0241 (Kopie)

Zondag 22 april
Vandaag de hele dag op congres geweest, maar ook wat wandelingetjes rond het congrescentrum gemaakt. Het is echt een groot complex dat aan een haven ligt. Helaas was vandaag bewolkt weer,  dus geen strakblauwe lucht op de foto. Antoine heeft de stad verkend met de vriend van mijn collega, volgens mij hebben ze zich wel vermaakt. Niet veel nieuws dus vandaag, maar paar foto’s van omgeving congrescentrum. We zijn wel nog Mexicaans gaan eten bij “Rockin Baja” in het Gaslamp Quarter. Dat was wel lekker.
IMG_0265 (Kopie) IMG_0276 (Kopie)

Maandag 23 april
Lange maar mooie dag vandaag.. Ik hoefde pas ’s middags op het congres te zijn dus zijn Antoine en ik ’s morgens langs de kust afgereden. Eerst zijn we naar La Jolla Cove geweest, waar we onze eerste zeeleeuwen gezien hebben! Heel mooi om die in het wild te zien, ze lagen gewoon te rusten op de rotsen, soms sprongen ze in de oceaan en zwommen tussen de mensen door die aan het snorkelen waren. Ook vlogen er bruine pelikanen, vlak over het water, heel mooi om te zien.

IMG_0301 (Kopie)

Daarna zijn we nog doorgereden naar Sunset Cliffs, beetje ruigere kust met allemaal tunnels in de kliffen.

IMG_0333 (Kopie)

’s Avonds zijn we gaan eten bij een Italiaans restaurant op Coronado, een eilandje onder het centrum. We hadden mooi uitzicht op de skyline van San Diego, vooral toen het donker werd was het mooi met alle lampjes!

IMG_0346 (Kopie) IMG_0379 (Kopie)

Dinsdag 24 april
Vandaag zijn we na het congres nog even terug gegaan naar La Jolla Cove met de anderen. Nu lagen er nog meer zeeleeuwen en zaten er nog meer vogels (je rook ze al als je uit de auto stapte). We zijn ook nog een stukje verder gelopen naar Children’s Pool, daar lagen allemaal zeehonden te slapen, gewoon op het strand. Heel leuk om te zien.
IMG_0404 (Kopie) IMG_0452 (Kopie)

Woensdag 25 april
Omdat het congres gister al op zijn einde aan het lopen was en we al alles gedaan en gezien hadden wat moest, hebben we besloten vandaag naar de San Diego Zoo te gaan. Deze adverteren ze als wereldberoemd, maar eigenlijk viel het een beetje tegen. Het was zeker een mooie dierentuin, maar ook weer niet mooier als sommige andere die we gezien hebben. Ze hadden wel veel soorten, met als hoogtepunt een panda (dat was vooral voor mijn collega heel spannend want het is haar lievelingsdier en ze had er nog nooit een in het echt gezien). Ook kon je met een kabelbaan over het park, wat wel mooi uitzicht gaf over de stad. Het weer was niet slecht vandaag, de zon scheen flink. Nu net begon het wat te regen, dus hopelijk valt dat allemaal vannacht want morgen hebben we gepland om naar Seaworld te gaan.
IMG_0550 (Kopie) IMG_0570 (Kopie) IMG_0581 (Kopie) IMG_0599 (Kopie) IMG_0540 (Kopie)

Donderdag 26 april
Vandaag was onze laatste dag in San Diego, we zijn de hele dag in Seaworld geweest. Van tevoren niet gedacht dat het een hele dag zou duren maar toch.. Het was zeer leuk. We zijn als eerste naar de Shamu show geweest, dat is de orka show, heel sjiek om die dieren eens te zien (hoewel ze naar onze mening nog een klein bad hadden voor vieren). Daarna waren de verzorgers  van de dolfijnen bezig met een training en mochten we ook een dolfijn aanraken! Dat was echt heel sjiek! Ook nog naar een show met dolfijnen geweest en daarna een heel leuke show met zeeleeuwen en een otter.. Toen nog wat rondgelopen langs verschillende aquaria, ijsberen, beluga’s, haaien en andere zeedieren. Laatste show was met huisdieren, echt heel leuk, allemaal honden, katten, varkens, eenden, kangoeroes, ara’s en nog wel meer. Zeer grappige stukjes, zoals een paar zwarte katten die zogenaamd in een fles melk sprongen en daarna witte katten eruit kwamen. Heel leuk gedaan! Daarna mochten we de dieren ook nog aaien en hebben we die kans genomen om de kangoeroe te aaien. Heel leuk!  Ook kon je een skytrain nemen over de baai waar seaworld ligt, dat gaf wel een mooi uitzicht! Morgen gaan we vertrekken uit de stad. Eerst gaan we richting LA, want we hebben een walvissafari geboekt. Hopelijk blijft het weer rustig, anders kunnen we niet de oceaan op. Vandaag was het raar weer, af en toe een buitje en daarna weer heel felle zon.. Na de walvisvaart gaan we door naar Palm Springs.

IMG_0766 (Kopie) IMG_0683 (Kopie) IMG_0712 (Kopie) IMG_0735 (Kopie) IMG_0767 (Kopie)

Vrijdag 27 april
We zijn veilig aangekomen in Palm Springs! Wat een dag, elke dag brengt weer nieuwe mooie dingen. We zijn rond 10 uur vanmorgen vertrokken richting Dana Point (onder Los Angeles). Hier hadden we om 12 uur een walvis en dolfijn watching tour. De boot voor ons had geen walvissen gezien, maar vol goede moed gingen we de oceaan op (nog een behoorlijk heftige vaart op sommige stukken). Eerste beestjes die we zagen waren een paar zeeleeuwen die aan het rusten waren op een boei. Wat zijn het toch leuke  dieren.. Daarna gingen we door naar een plek waar dolfijnen aan het vissen waren, zo sjiek om de beestjes in het wild te zien! Het waren er heel veel, want veel hadden een jonkie bij. Alleen zeer moeilijk om ze op de foto te krijgen. Daarna kreeg de boot door dat er een walvis met jong was gespot dus zijn we die gaan zoeken en hebben die ook gevonden! Je zag niet veel van de walvis, af en toe kwamen ze omhoog om lucht te halen, maar ze lieten ook niet de staartvin zien (volgens de man van de boot was dat om beetje onzichtbaar te zijn voor hun vijanden, de orka’s).

IMG_0900 (Kopie) IMG_0835 (Kopie) IMG_0826 (Kopie) IMG_0925 (Kopie)

Na de walvisvaart zijn we beetje via de binnenweg richting palm springs gereden. De I74 was het volgens mij ging dwars door de bergen, allerlei bochten en hoogteverschillen (niet zo fijn nadat we net op een boot hadden gezeten, maar goed). Uiteindelijk waren we rond half 5 in Palm Springs, ingecheckt in het hotel. We zijn daarna naar de Palm Springs tramway geweest, dit is een kabelbaan die je boven naar de berg brengt, hoogte verschil van zo’n 6000 voet in 10 minuten. Beetje eng, maar toch heel mooi uitzicht (cabine roteerde tijdens de rit)! Boven hebben we even rondgelopen door het park daar en hebben nog gegeten. Rond half 8 werd het donker en begonnen de lampjes aan te gaan in Palm springs, heel mooi zicht vanaf de berg. Om 8 uur zijn we weer naar onder gegaan en nu (half 10) gaan we langzaam slapen, want morgen is weer een lange dag. Hier in Palm Springs is echt warm, weet eigenlijk niet precies hoeveel maar zal wel rond de 25 liggen (’s avonds).. Blijkbaar wordt het alleen maar warmer nu we het binnenland in gaan..

IMG_0948 (Kopie) IMG_0960 (Kopie) IMG_1002 (Kopie) IMG_1004 (Kopie)

Zaterdag 28 april
En we zijn alweer in de tweede staat (van de vier) die we bezoeken aangekomen: Arizona. Vandaag was vooral een reisdag. Het is niet voor te stellen hoe groot de afstanden zijn. We hebben vanmiddag bijna 4,5 uur alleen maar naar het oosten gereden over de I-10 om in Phoenix te komen. Vanmorgen zijn we wel nog naar het Joshua Tree National Park geweest. Ook hier hebben we door het park gereden (wat de hele morgen heeft gekost) en hebben we een paar korte nature trails (wandelingen) gedaan. Ook zijn we naar Keys view geweest, daar had je mooi uitzicht over de Coachella vallei (weet niet of ik het goed schrijf) waar ook Palm Springs ligt (en de San Andreas  Fault zich bevindt). Rond de middag zijn we vertrokken naar Phoenix, waar we rond vijf uur aankwamen. Het is erg warm vandaag, hier in Phoenix zitten we op ongeveer 92 Fahrenheit, wat neer komt op rond de 32 graden Celcius.. Morgen wordt weer een lange reisdag…
IMG_1039 (Kopie) IMG_1070 (Kopie) IMG_1084 (Kopie) IMG_1027 (Kopie) IMG_1098 (Kopie)

Zondag 29 april
Vandaag weer een lange dag. Vroeg opgestaan en snel op pad gegaan richting Montezuma Castle, een oude woning van indianen in de klifwand.
IMG_1117 (Kopie)
Daarna door richting Red Rock Country, met als belangrijkste plaats Sedona. Heel mooi,  deze grote rode gesteenten, je zag ook heel mooi de lagen.

IMG_1175 (Kopie) IMG_1135 (Kopie)

Na Sedona zijn we naar Williams gegaan, dit is een oud Route 66 stadje, en die sfeer had het ook nog wel. Daar hebben we geluncht, Antoine had zich koffie besteld maar kreeg meer dan hij verwacht had, wel in een leuke beker! Daarna doorgereden naar ons hotel, na het inchecken gelijk door om de scenic drive langs de Grand Canyon te maken. Hier heb je meerdere stops (viewpoints) langs een 50 km lange weg. De Grand Canyon is niet met woorden te beschrijven, zo groot en zo mooi en ergens ver beneden zie je de Colorado rivier als een klein stroompje gaan.. Ook mooi was om de gieren en raven door de canyon te zien vliegen. We zijn gebleven tot de zonsondergang, heel indrukwekkend!
IMG_1206 (Kopie) IMG_1255 (Kopie) IMG_1301 (Kopie) IMG_1308 (Kopie)

Maandag 30 april
Weer een drukke dag, maar weer zoveel mooie dingen gezien. Dit land heeft zoveel natuurschoon! Vanmorgen vertrokken vanuit de Grand Canyon, nog even een laatste blik geworpen vanaf een van de viewpoints en door richting Page.

IMG_1336 (Kopie) IMG_1338 (Kopie)

Onderweg blijf je je ook verbazen, af en toe staat er een bordje scenic view en kun je weer stoppen omdat er een prachtig uitzicht is. Zo zijn we gestopt bij Little Colorado (afsplitsing van de Colorado) Gorge, ook een flinke kloof die gewoon langs de weg liep.

IMG_1345 (Kopie)

Na tanken in Cameron, noordwaarts richting Page… En alweer zo’n snelweg met scenic views, na een splitsing van de 89 en 89A gingen we de bergen in en zijn we weer gestopt bij een uitkijkpunt over de vallei. Daarna door naar de horseshoe bend, plek in de rivier waar de Colorado een bocht van 270 graden maakt (hoefijzer). Was een pittige wandeling door mul zand (naar boven en onder) in een warm zonnetje naar de plek (en er staan ook nog eens geen hekken, dus je kijkt zo over het randje), maar dat was het wel waard. Heel mooi  om te zien, je zag de rivier niet eens stromen maar volgens mij als je beneden staat is het anders want we zagen een bootje erop varen, dat leek wel een miniatuurtje..

IMG_1396 (Kopie)

Toen eindelijk aangekomen in Page en even geluncht. Ik wilde heel graag een tour doen door Antelope Canyon, maar omdat we nog niet wisten hoe laat we in Page zouden zijn hadden we niks gereserveerd. Toen ik ging vragen of er nog plek was zei de jongen: alleen als jullie nu direct kunnen. Dusja, maar in de jeep gestapt en we werden naar de canyon gereden (Antoine wist niet eens wat het precies was), behoorlijk hobbelig zo over een zandweg achterop een jeep. De canyon was prachtig, onze gids vertelde over het ontstaan en dat je gewoon rustig moest kijken om allerlei figuren en de kracht van de natuur (water en wind) erin te ontdekken. Zo wees hij ons op het hart van de canyon. Toen we naar buiten lopen zagen we nog 2 olifanten in de rotsen.

IMG_1528 (Kopie) IMG_1479 (Kopie) IMG_1537 (Kopie)IMG_1543 (Kopie)

Daarna zijn we gaan inchecken in het hotel en nog even naar de Glen Canyon Dam en Lake Powell gereden. Vandaag was het weer wel ok, rond de 25 graden (in Phoenix was het tot nu het warmste), maar we kunnen ons allebei niet voorstellen om dit in de zomermaanden te doen. Nu is het al af en toe te warm voor de wandelingen die wij doen, maar ach dit seizoen is wel ideaal want het is nog niet zo druk op de meeste plaatsen.

IMG_1554 (Kopie) IMG_1547 (Kopie) IMG_1566 (Kopie)

Dinsdag 1 mei
Aangekomen in Navajo country, vanaf nu lopen we 8 uur achter in plaats van 9. De staat Utah loopt sowieso 8 uur achter maar ook de delen van Arizona die tot het Navajo reservaat behoren houden zich hier aan, omdat het reservaat zich verspreidt over Utah, Arizona en New Mexico, dus is het handiger om  1 tijd aan te houden.

Maargoed, vandaag zijn we vanuit Page vertrokken en via Monument Valley naar Chinle gegaan. Van Monument Valley wordt gezegd dat dat het beeld van het wilde westen is, omdat dat vaak in films en reclames gebruikt wordt. We zijn het park binnen gegaan en zagen een paar van de mesa’s en buttes staan (waaronder de mittens, dat zijn die 2 wat op handen lijken). Je kunt ook een valley drive doen, maar dit is op een onverharde weg met veel kuilen etc. We hebben maar besloten dat niet te doen omdat we officieel met huurauto ook niet offroad mogen, maar we zagen ook een paar auto’s op de parkeerplaats staan die de route wel hadden gereden en die waren gewoon rood van het zand.. Toen we verder reden hadden we ook het klassieke plaatje van een “lege” weg met op de achtergrond die rotsen van Monument Valley.

IMG_1585 (Kopie) IMG_1596 (Kopie)

Daarna zijn we doorgegaan naar Chinle, dat lijkt echt een dorp in ander land. Het wordt vooral bewoond door Navajo mensen, dus het uiterlijk is sowieso al anders, maar het is ook een heel klein dorp en de huizen zien ook anders uit. Chinle ligt bij Canyon de Chelly, dus hebben we na het inchecken in het hotel de South Rim Drive gedaan. Hier heb je weer de mogelijkheid om bij enkele viewpoints te stoppen. De eerste had zicht op Spider rock, dat zijn die 2 uitstekende rotsen (300 meter van de grond van de canyon), volgens de legende zou hier de Spider woman wonen die de Navajo heeft leren weven. Ook de andere uitzichtpunten waren indrukwekkend. En hoe druk het bij de Grand Canyon was, zo rustig was het hier, we waren maar met een paar andere mensen op de hele route… Terwijl deze canyon net zo mooi, en misschien wel mooier is. In de canyon wonen  nog steeds Navajo’s en ook langs de drive die wij deden woonden mensen. Hun vee loopt vrij over de weg, dus moesten we ineens stoppen voor een paar koeien, geiten of paarden.

Vandaag was het wel wat bewolkt, maar evengoed voelde het warm aan. De bewolking is niet erg, aangezien we allebei toch wel een beetje verbrand zijn, maar nu begint dat langzaam bruin te worden..

IMG_1599 (Kopie) IMG_1649 (Kopie) IMG_1628 (Kopie) IMG_1622 (Kopie)

Woensdag 2 mei
We zijn vanmorgen uit Chinle vertrokken via de North Rim Drive van Canyon de Chelly, hier hadden we weer 3 stops. Dit keer had je meer zicht op ruines van oude huizen (Antelope House en Massacre Cave) in de Canyon del Muerto.

IMG_1676 (Kopie) IMG_1677 (Kopie) IMG_1696 (Kopie)

Daarna zijn we doorgereden noordwaarts en passeerden we de staatsgrens met Utah. We hebben een korte lunch (en hoognodige sanitaire) stop gehouden in het plaatsje Bluff, was een leuk klein koffietentje. Rond 2 uur kwamen we aan in Moab, waar we al konden inchecken in het hotel. We zijn net terug van de sunset tour, we hadden een privetour want we waren met zijn tweeën en onze gids Stu. Zeer leuk! Hij heeft ons bijna het hele park laten zien en alles uitgelegd over het ontstaan en de flora en fauna. Ook vertelde hij dat je in veel van de vormen dingen kunt herkennen, zo heten bepaalde rotsen howling wolf (huilende wolf), Three Gossips, Nefrodite etc. Omdat we maar alleen waren hebben we ook een paar korte hikes naar arches gemaakt, zo hebben we bijna alle hoogtepunten wel gezien: delicate arch, balanced rock, windows section, landscape arch… Toen de zon bijna onderging kwamen de kleuren pas echt tot leven, het mooie rood kwam echt naar voren.. Er was een beetje bewolking dus we hadden geen perfecte zonsondergang, maar toch was het heel indrukwekkend! Morgen de hummer en jetboat tocht, benieuwd wat dat gaat geven!

IMG_1736 (Kopie) IMG_1719 (Kopie) IMG_1795 (Kopie) IMG_1767 (Kopie) IMG_1752 (Kopie) IMG_1754 (Kopie) IMG_1796 (Kopie) IMG_1804 (Kopie)

Donderdag 3 mei
Onze activiteitendag zit er weer op. Het begon vanmorgen met 2 uur durende Hummertocht, wat een ritje zeg! We zijn met de Hummer naar een gebied gereden dat Hell’s Revenge heet, met heuvels, stenen etc. Dat ding stond af en toe in een hoek van 60 graden ofzo, best spannend om eens mee te maken (alhoewel je soms niet opzij moest kijken). Ook over mul zand en stenen is het spannend, want het hobbelt wat af! Gelukkig hadden we daarna pas lunch, een Navajo Taco (speciaal brood met chili), dat was wel lekker. Daarna zijn we met de jetboat over de Colorado rivier gevaren, langs het punt waar in de film Thelma en Louise ze van de klif storten (in de film moet dat de Grand Canyon voorstellen, maar blijkbaar is het vaak als iets in de film de Grand Canyon is, dan is het eigenlijk in Canyonlands opgenomen) en we zijn nog naar Dead horse point geweest. Ook daar waren films opgenomen (mission Impossible II). Blijkbaar zijn we een maand te vroeg hier, volgende maand komt Johnny Depp in town om een nieuwe film te draaien (lone ranger ofzoiets). We zijn ook nog ergens gestopt om een korte wandeling te maken naar petrified wood (versteend hout), ook wel apart om te zien.

IMG_1861 (Kopie) IMG_1911 (Kopie) IMG_1883 (Kopie) IMG_1954 (Kopie)

Na de boottocht hebben we besloten om ook naar Dead Horse State Park te rijden, zodat we Dead Horse Point ook van boven kunnen zien (er zit daar een gooseneck, bocht, in de rivier), ook zeer indrukwekkend. Op de terugweg werd ons de weg versperd door een kudde koeien met kalfjes die hier een open range hebben.

IMG_2027 (Kopie) IMG_2010 (Kopie) IMG_2032 (Kopie)

Vrijdag 4 mei
Lange dag vandaag. We zijn vroeg vertrokken vanuit Moab en onze eerste stop was Goblin Valley. Dat is een plek waar allemaal “goblins” of paddestoelen in een vallei staan. Soms heel grappige figuurtjes, ze zijn ook niet heel hoog (2  meter ofzo). Was wel leuk om daar even door te lopen.

IMG_2040 (Kopie) IMG_2066 (Kopie)

Toen verder gereden richting Capitol Reef National Park, waar de weg doorheen liep. Hier hebben we een paar fotostops gehouden. Na de lunch verder over de Scenic  byway 12, dit is een van de mooiste wegen van Utah. Dwars door het Dixie National Forest en met af en toe heel mooie vergezichten, dus we hebben ook hier een aantal fotostops gehouden.

IMG_2136 (Kopie) IMG_2142 (Kopie) IMG_2159 (Kopie)

Rond vier uur kwamen we aan in Bryce, waar we eerst hebben ingecheckt en toen het park verkend hebben. Ook in dit park weer een scenic drive met viewpoints. Bij een van de viewpoints zaten 2 raven die heel tam waren. Ze gingen de insecten van de bumper eten, daarna ging eentje poseren alsof ie het altijd deed. Je kon echt heel dichtbij komen, grote imposante vogels zijn het toch! Bryce is op zijn mooist in het amphitheather, waar een heleboel zogenaamde hoodoos te vinden zijn (dat zijn die pinnen waar Bryce bekend om is).

IMG_2275 (Kopie) IMG_2192 (Kopie) IMG_2198 (Kopie) IMG_2266 (Kopie)

Zaterdag 5 mei
Omdat de afstand tussen Bryce en Zion (het volgende park op ons programma) niet zo ver is (relatief gezien met de rest hier) konden we vanmorgen een beetje uitslapen en vertrokken we om 9 uur in plaats van ergens tussen 7 en 8. Rechtstreeks naar Zion gereden, in dat park mag je alleen met een shuttle door de canyon. Dus de auto geparkeerd en shuttle gepakt. Zion is anders dan de andere parken tot nu toe, hier reden we door de canyon in plaats van boven over de rand. Zion is ook groener dan de rest, wel fijn even iets anders. We zijn tot het eind van de drive gegaan en hebben daar onze eerste wandeling gedaan: de riverside walk, langs de Virgin River. Goed om mee te beginnen, onderweg veel eekhoorntjes die erg tam waren (maar je mag ze niet voeren, staat 100 dollar boete op). Daarna  gestopt bij een punt waar je aantal toppen kon zien, onder andere Angel’s Landing. Daar is ook een beroemde hike naar in het park, maar we hebben toch maar gekozen die niet te doen. Het zou een halve dag kosten en op een gegeven moment moet je steil omhoog met de afgrond naast je.. Dus zijn we door gegaan naar Weeping Rock, hier ook even een korte wandeling gedaan. Weeping Rock is een rots waar water vanaf sijpelt, dat van boven op de canyon komt , je zag het wel op meer plaatsen in Zion, goede aanwijzing voor de aanwezigheid van het water waren hangende tuinen (planten in de rotswanden), heel mooi om te zien. Daarna hebben we nog een wandeling gedaan naar de Emerald Pools, dit was ook best een pittige wandeling, een aantal trappen omhoog. Normaal zou hier een kleine waterval moeten zijn, maar er was nog niet genoeg water dus hier druppelde het ook meer (maar iets meer dan bij Weeping Rock). Er is blijkbaar deze winter niet zoveel sneeuw gevallen, daarom was ook de stand van de Colorado rivier extreem laag dit jaar. We zijn naar de Lower en Middle Emerald Pool geweest, de Upper was iets te veel van het goede. In de middle zat ook een brulkikker zijn melodie te kwaken. Op de terugweg naar onder zagen we een hert in het bos staan, heel dichtbij, ook helemaal niet schuw. Het licht was vandaag heel erg fel, wat het best moeilijk maakte om foto’s te maken, maar heb het toch geprobeerd.

IMG_2285 (Kopie) IMG_2318 (Kopie) IMG_2315 (Kopie) IMG_2380 (Kopie) IMG_2359 (Kopie) IMG_2335 (Kopie) IMG_2298 (Kopie) IMG_2320 (Kopie) IMG_2385 (Kopie)

Zondag 6 mei
Aangekomen in Las Vegas, wat een verschil met de vorige dagen! Maar vanmorgen eerst nog een state park bezocht: de valley of fire. Daarvoor ook weer een staatsgrens overschreden en in Nevada terecht gekomen. In de valley of fire hebben we weer enkele hikes gedaan, het was heel warm, dus af en toe was dat niet zo prettig om over stenen etc te klimmen, maar toch was ook dit park weer mooi. Soms hadden de stenen pastelkleuren maar vaak waren ze rood met wit (als een vuurvlam). Ook waren in het park petroglyphs te vinden (oude tekeningen van indianen).

IMG_2452 (Kopie) IMG_2461 (Kopie) IMG_2408 (Kopie) IMG_2439 (Kopie)

Na het park zijn we doorgereden naar Las Vegas, maar eerst hebben we nog een Hoover Dam bezocht. Moesten door security met de auto maar we mochten doorrijden. Toen over de dam gelopen om wat foto’s te nemen, toch een indrukwekkend bouwwerk.

IMG_2486 (Kopie) IMG_2477 (Kopie)

Daarna door naar de Strip, wat een gekte hier en wat een drukte. Alleen bij het inchecken stond al een lange rij, daarna maar op zoek naar de kamer, we zitten op de 11de etage met uitzicht op de Strip, maar heel veel zien we ook weer niet. We hebben het hotel een beetje verkend (heel veel gokautomaten) en ook nog even over de Strip gelopen en de beroemde fonteinenshow bij het Bellagio gekeken (viel beetje tegen) en ook nog de vulkaanuitbarsting bij de Mirage (die was wel sjiek). Morgen gaan we de rest wel verkennen, want nu zijn we een beetje moe..

IMG_2560 (Kopie) IMG_2555 (Kopie)

Maandag 7 mei
We hebben vanmorgen uitgeslapen en daarna de attractie in ons hotel bezocht: secret garden van Siegfried en Roy, daar kon je dolfijnen zien en witte leeuwen en tijgers (die allemaal lagen te slapen). Daarna hebben we de Strip afgelopen en bij een paar hotels naar binnen gelopen. Elk hotel is weer gekker dan het andere. Bij Bellagio hadden ze een heel display van Hollandse dingen, grappig om te zien.. We hebben besloten toch naar een show te gaan, het is Defending the Cavemen geworden.

De show was heel grappig (klassieke show over verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe dat tot uiting komt in relaties). Daarna zijn we nog de eiffel toren op geweest (ja die hebben ze hier ook, volgens mij wel wat lager dan de echte) met een prachtig uitzicht over de Strip, op een gegeven moment ging ook de vulkaan spuwen en de waterfontein bij Bellagio speelde ook, zag er wel anders uit van boven!
IMG_2570 (Kopie) IMG_2586 (Kopie) IMG_2517 (Kopie) IMG_2584 (Kopie) IMG_2613 (Kopie) IMG_2598 (Kopie) IMG_2676 (Kopie) IMG_2628 (Kopie)

Dinsdag 8 mei

Vandaag nog een dag uitgeslapen (ofja tot 8 dan), op een gegeven moment stond sowieso de roomcleaning voor de deur dat ze onze kamer wilde schoonmaken. Na het uitchecken zijn we nog even de straat overgestoken om bij de Venetian naar binnen te kijken (hier waren we gister nog niet geweest), toch raar om de Rialto brug, San Marcoplein en gondels midden in Las Vegas te zien. Daarna nog doorgereden naar het welcome sign van Las Vegas, daar was het erg druk, dus maar even alleen een foto van het bord gemaakt (zonder ons), onderweg kwamen we nog langs het Luxor.
IMG_2691 (Kopie) IMG_2690 (Kopie) IMG_2681 (Kopie)

 

Daarna doorgereden naar Death Valley, waar we als eerst naar het uitkijkpunt Dante’s View zijn geweest. Wat een uitzicht op de dode vallei, 1 grote zoutvlakte strekt zich voor je uit.. Daarna nog naar Zabriskie’s point, waar je zandduinen kon zien. We hebben ook de Artist Drive gedaan, waar je zandduinen in allerlei kleuren zag en uiteindelijk nog doorgereden naar Badwater, een van de laagste en heetste punten op de aarde. Een en al zout en loeiwarm (en het is pas mei!), onze auto gaf 103 Fahrenheit aan (wat rond de 40 graden celcius is). Alles plakte (door het leer in de auto) en het was ook niet fijn om een stukje te wandelen… Er waren nog meer dingen in het park maar om daar te komen moest je over niet geasfalteerde weg en we wilde toch niet riskeren dat daar iets mis zou gaan met de auto (aangezien hij al hard moest werken op de gewone weg). Het was ook al zes uur voordat we incheckte in het hotel en daarna wat zijn gaan eten, nu maar vroeg slapen want morgen wordt weer een lange dag op weg naar Yosemite. We hebben gezien dat de Tioga Pass geopend is (normaal pas eind juni, maar door de weinige sneeuw deze winter nu al 7 mei) dus hebben we onze route een beetje omgegooid zodat we over deze pas het park in kunnen gaan (moet zeer de moeite waard zijn)…

IMG_2709 (Kopie) IMG_2760 (Kopie) IMG_2779 (Kopie) IMG_2784 (Kopie) IMG_2742 (Kopie) IMG_2806 (Kopie)

Woensdag 9 mei
In Death Valley was het de hele nacht warm, maar gelukkig hadden we een airco op de kamer, ’s morgens dan ook maar zo snel mogelijk weggegaan.. We hebben korte lunch gehad in Bishop waar we een bakkerij vonden die ooit door een Nederlander gesticht is (Schat’s), was het eerste normale brood wat we hier gegeten hebben… Toen door naar de Tioga pas, die gelukkig ook echt open was.. Wat een verschil met death valley, hier lag de sneeuw nog gewoon langs de weg, soms wel een meter dik (sowieso was er een flink hoogteverschil, van onder zeeniveau naar bijna 10.000 feet boven zeeniveau)! Op veel plaatsen was het aan het smelten wat kleine watervalletjes opleverde, prachtig om te zien..

IMG_2846 (Kopie) IMG_2842 (Kopie)

Het voordeel van via de Tioga pas naar ons hotel gaan was dat we al een halve dag in Yosemite te besteden hadden (anders hadden we via het zuiden om moeten rijden en hadden we het park vandaag nog niet gezien). We hebben al een glimp op kunnen vangen van Yosemite Valley (dat is het beroemde plaatje van Yosemite), maar die gaan we morgen verder verkennen. We hebben vandaag de Glacier Point road gedaan, wat leidde tot het Glacier Point, een mooi uitzichtpunt op de Yosemite Valley. Ook hier weer mooie watervallen te zien.. Daarna doorgereden naar het hotel (dat net onder de zuidingang van het park ligt). We zijn nog geen beren tegengekomen (misschien maar goed ook), maar er liep wel een coyote langs de weg. Antoine vind Yosemite het eerste echte park (zoals hij zich een park had voorgesteld, met bomen) en het is dan ook  echt een heel mooi park, maar ook wel wat drukker qua toeristen. Morgen gaan we een paar wandelingen maken in de valley en proberen ook nog Mariposa Grove te bezoeken (hier staan de grote sequoia bomen).

 IMG_2901 (Kopie) IMG_2881 (Kopie)

Donderdag 10 mei
Vanmorgen zijn we richting Yosemite Valley gegaan waar we naar 2 watervallen gelopen zijn: Yosemite en Brideveil falls. Vooral bij Brideveil zijn we goed natgeregend door de waterdamp.. Wel mooi om de watervallen zo dichtbij te zien, vooral nu in de lente moeten ze mooi zijn. Yosemite is een seasonal fall, dus nu in de lente komt al het smeltwater naar beneden en naar mate het richting herfst/winter gaat droogt ie steeds meer op..
IMG_2913 (Kopie) IMG_2931 (Kopie) IMG_2962 (Kopie)

Daarna doorgereden naar Mariposa Grove, dit is het gedeelte van het park waar grote sequoia’s staan (niet de grootste want die staan in Seqouia national park waar we niet naar toe zijn gegaan). We hebben een wandeling naar de Grizzly Giant gemaakt, een van de grotere bomen (qua omtrek) en naar de Tunnel Tree gemaakt. Terug naar de parkeerplaats zagen we nog een specht in een van de vele bomen.

IMG_3006 (Kopie) IMG_2983 (Kopie)

Vrijdag 11 mei
Aangekomen in San Francisco.. Wat een stad, heel anders dan Las Vegas, maar net zo druk… We hebben zo gereden dat we via de Golden Gate brug binnen zijn gekomen, maar eerst hebben we aan de noordkant nog even gestopt om wat foto’s en filmpjes proberen te maken. Helaas, toen we net gestopt waren begon de mist te komen en na 10 minuten was de hele brug niet meer zichtbaar. Dat is normaal hier, blijkbaar heb je geluk als je de brug helemaal kan zien, vaak staat in ieder geval een gedeelte in de mist. Ziet wel eng uit die mist die zo aan komt zweven. Nadat we de brug over zijn gegaan is Antoine nog over Lombard Street gereden, een van de scheefste wegen in Amerika, sowieso zijn hier de wegen erg steil. Ons hotel ligt aan de Fisherman’s Wharf, dichtbij Pier 39 (het toeristische gebied) en daar zijn we net nog even over gelopen. Bij Pier 39 ligt ook een zeeleeuwenkolonie. We hebben ook gegeten daar, maar we hadden iets te veel besteld (niet door dat de appetizers voor meerdere mensen waren), maar gelukkig hebben we de chips mee mogen nemen.. Dadelijk wandelen we nog even terug om te kijken hoe het in het donker uitziet. Vanaf Pier 39 zag je ook de mist trekken over het water, heel apart. Morgen gaan we waarschijnlijk zo’n hop on/hop of bustour doen, zodat we tenminste de meeste attracties hier hebben gezien en niet heuvel op, heuvel af hoeven te lopen. ’s Avonds staat een boottour naar Alcatraz geboekt (dat konden we nu ook niet zien liggen door de mist..)..

Na het bericht hierboven hebben we nog even over Pier 39 gelopen, het was nog steeds mistig dus je zag niet veel van de skyline. Achteraan op de pier ligt BubbaGump Shrimp, bekend van de film Forrest Gump. Ze hebben daar op een bankje ook een doos chocolade en schoenen van Forrest Gump gezet zodat je even net kan doen alsof…
IMG_3013 (Kopie) IMG_3017 (Kopie)  IMG_3048 (Kopie) IMG_3068 (Kopie)

Zaterdag 12 mei
Vandaag zijn we ’s morgens begonnen met de bustour. We hebben eerst het hele rondje gedaan, in de hoop dat we dit keer wel de Golden Gate konden zien, maar helaas, alweer die mist.. En koud dat het was op de brug (in een open top bus), heel winderig! Bij de bustour zaten ook 2 wandelingen inbegrepen dus hebben we die ook gedaan (met gids), eentje ging door Chinatown en de andere door Little Italy en North Beach, nog best wel interessante dingen geleerd. Daarna hebben we nog een rondje op de bus gedaan, maar helaas nog steeds die mist… We hebben wel de Painted Ladies goed kunnen zien (Victoriaanse huizen die bekend zijn geworden door Full House).Toen was het al tijd om de boot te nemen naar Alcatraz. Nog enger met die mist, zodat het eiland ineens opdoemt.. Omdat we de avondtour hadden waren er minder mensen op het eiland (maar nog steeds erg veel), eerst kregen we wat uitleg over de geschiedenis (dat het eerst een militair fort was etc…), daarna een audiotour door het cellenblok. Erg indrukwekkend en niet voor te stellen hoe het was om daar te zitten, wat een kleine cellen (het hele eiland deed denken aan de film Shutter Island…). Daarna hebben we nog wat extra verhalen gehoord over ontsnappingen en Al Capone. Toen hebben we de boot in het donker (wat het nog enger maakte) terug gepakt voor een laat diner.

IMG_3127 (Kopie) IMG_3119 (Kopie) IMG_3109 (Kopie) IMG_3156 (Kopie) IMG_3181 (Kopie) IMG_3189 (Kopie)

Zondag 13 mei
Vanmorgen zijn we weer vroeg vertrokken. Nog even langs Lombard street gereden (die scheve straat) en daarna door naar Monterey waar we de 17 mile drive hebben gedaan. Die  staat bekend om zijn mooie vergezichten, maar helaas ook hier was nog wat mist. We hebben wel de Lone Cyprus gezien (blijkbaar een veel gefotografeerde boom). Ook was er een birdrock waar nog veel zeeleeuwen op lagen maar deze lag vrij ver van het strand (bij La Jolla in San Diego waren ze dichterbij), er liepen wel wat leuke eekhoorntjes rond. We hebben onze lunch gegeten op het strand, omringd door meeuwen.

IMG_3279 (Kopie) IMG_3269 (Kopie)

Hierna zijn we doorgegaan over Highway 1, de weg die langs de Pacifische kust gaat met af en toe heel mooie uitzichten (hoewel het ons wel deed denken aan de Engelse kust).

IMG_3287 (Kopie) IMG_3288 (Kopie)

Op een bepaald punt lagen meer dan duizend elephant seals (volgens mij zijn dat zeeolifanten), wat een gezicht (en geluid en stank…). Heel indrukwekkend om te zien.. Daarna zijn we doorgegaan naar Santa Maria, onze een na laatste stop. Leuk hotel, we zitten in de John Wayne kamer (verder een normale kamer hoor..)..

IMG_3320 (Kopie) IMG_3312 (Kopie)

Maandag 14 mei
We hebben proberen uit te slapen, maar dat lukte niet helemaal omdat we een bus rumoerige Duitsers voor onze kamer hadden die al vroeg vertrokken. Uiteindelijk rond 10 uur richting LA beginnen te rijden, waar we eerst gereden zijn naar het uitkijkpunt over Downtown LA en het Hollywood sign. Daarna nog geprobeerd de Walk of Fame te lokaliseren maar iemand zei dat we fout zaten en dat we naar een andere straat moesten (hoewel we wel sterren op de grond zagen, maar meer van oudere generatie acteurs). Toen raakte we bekneld in het hectische LA verkeer met ineens een straat afgesloten door  de politie wat leidde tot een complete chaos. Toen hebben we maar besloten om gewoon naar het hotel te rijden, het was toch al vier uur toen we daar aankwamen. Net even wat gegeten, nu alle koffers herorganiseren en dan gaan slapen. Vannacht wordt een vroege want we moeten rond 5 uur op het vliegveld zijn en van tevoren nog de auto inleveren…. Om 8 uur gaat de vlucht naar Houston, benieuwd hoe dat weer gaat verlopen want er wordt weer onweer voorspelt in Houston.. Dan vertrekken we daar ergens om 3 uur (lokale tijd) en als het goed is landen we dan de volgende morgen op Schiphol..
IMG_3358 (Kopie) IMG_3349 (Kopie) IMG_3348 (Kopie)

 

videoVideo
Wie na het lezen van de blog nog interesse heeft in bewegend beeld (Death Valley): zie youtube.

 

Nabeschouwing
Vantevoren had ik nooit gedacht ooit naar Amerika te willen, maar de kans deed zich voor om een congresbezoek te combineren met een rondreis in het zuidwesten. Wat een prachtig land, en zo groots dat kun je je niet voorstellen. Het is heel leuk om de dingen die je normaal alleen in films en series ziet, nu in het echt te zien. De natuur is werkelijkwaar prachtig en heel divers. Van de zoutvlakte in Death Valley tot “het paradijs” van Yosemite en van de rode rotsen in Utah tot de prachtige kustlijn van Californië. Achteraf kunnen we alleen maar zeggen: we gaan nog een keertje terug naar dit land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul in ter controle * Tijdslimiet is verlopen. Ververs de CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.