Zweden 2021

Na anderhalf jaar geen grote reis te hebben gemaakt (de laatste was net voor de uitbraak van covid-19 naar Cambodja) begon het toch weer te kriebelen en leek het ook weer mogelijk. We wilden dit keer wel graag onze hond Lani meenemen, wat betekent dat het een iets andere reis dan normaal zou worden. Al snel kwamen we uit op Scandinavië, aangezien we daar altijd graag naartoe gaan. Zweden hebben we van de Scandinavische landen nog niet echt bezocht dus daarom stond die hoog op het lijstje. We hebben contact opgenomen met Sylvia, de Zweden specialist van Better places (omdat de reizen naar Cambodja en Peru zo goed bevallen waren) en onze wensen opgegeven. We wisten dat dit niet een reis die naar Cambodja of Peru zou worden (overnachten bij lokale bevolking en excursies zaten er niet echt in) maar Sylvia heeft goed rekening gehouden met onze wensen om vooral veel te kunnen genieten van de natuur en overnachtingen op plekken waar Lani ook welkom was. Dit heeft geleidt tot een mooi reisplan met diverse overnachtingsplekken in met name midden-Zweden. Het plan is om maandag 26 juli te vertrekken met 2 stops in Duitsland en Denemarken en vervolgens de reis in Zweden op 28 juli te beginnen aan de scherenkust bij Goteburg. Vervolgens spenderen we zo’n 2,5 week in Zweden om via dezelfde route weer terug naar huis te gaan.

Routekaartje

Maandag en dinsdag 26 en 27 juli: de heenreis
Tegen de middag op maandag vertrekken we richting onze eerste stop. We hebben ervoor gekozen de 1500 km in blokken van 500 km te verdelen, zodat Lani niet de hele tijd in de auto hoeft te zitten. Onze eerste stop is in Niederhaverbeck bij Landhaus Eickhof. Hier hebben we een mooi appartement en het hotel ligt gelijk aan de Lüneburger heide, dus we kunnen ook nog even een mooie wandeling maken. We kunnen ook bij het hotel eten en Lani mag gezellig mee op het terras (sowieso mogen honden er alles volgens de eigenaresse).

De volgende ochtend maken we nog een korte wandeling en dan gaan we door naar de volgende plek in Viby, Denemarken. Maar eerst moeten we de Duits-Deense grens passeren. Daar worden we gecontroleerd en moeten we ons vaccinatiebewijs laten zien. Daarna kunnen we weer door. We maken nog even een stop bij een parkeerplaats met uitzicht op de Grote Beltbrug.

Vervolgens gaan we door naar Lindegaardens B&B waar we een kamer hebben met gedeelde badkamer. Wanneer we er aan komen worden we begroet door de hond des huizens, ook een Aussie genaamd Tristan. Ook de andere gasten (onze buren) hebben een hond bij zich, een border collie genaamd Lappi. De drie honden kunnen het gelukkig goed vinden en het is fijn dat Lani ook even met andere honden kan spelen. De B&B is mooi gelegen en we kunnen ook genieten van een prachtige zonsondergang.

Woensdag 28 juli: Hey Sverige!
Tijd voor de laatste lange rit maar we maken eerst nog een stop in Denemarken. In het stadje Dragør, waar nog mooie historische gebouwen in het centrum te zien zijn, allemaal geelgekleurd (beetje vergelijkbaar met Thorn maar dan in het geel).

Daarna is het dan echt tijd om naar Zweden te gaan via de Øresundbrug. Onze eerste stop in Denemarken ligt langs de scherenkust aan de westkant op het eiland Koön, het Marstrands Havshotell. Na even te settelen in de hotelkamer hebben we nog even de plaats waar het hotel ligt verkend, echt een havenplaats met veel (dure) boten. Er was 1 strook gras, waar de meeste hondenbezitters de hond gingen uitlaten, wij dus ook. Qua avondeten mogelijkheden hadden we niet veel keus (of we moesten met de auto een heel stuk terug, of met de veerboot over naar Marstrand). In het hotel zelf ging niet omdat Lani niet mee mocht dus zijn we bij het andere restaurant, Hamnkrogen, gaat eten. Hier mocht Lani zelfs binnen zitten omdat het weer wat wisselvallig was.

Donderdag 29 juli: roadtrip langs Bohüslan
Het zou slecht weer worden dus hebben besloten we een bezoek te brengen aan wat andere plekjes langs de scherenkust, ook wel Bohüslan genoemd. Op weg naar de eerste stop Smögen komt het met bakken uit de hemel, maar wanneer we eenmaal daar zijn is het gelukkig even droog. We parkeren en lopen naar de gekleurde huisjes van Smögen. Het zijn oude vissershuisjes die nu vooral dienen als onderwerp van veel foto’s (want mooi zijn ze wel!).

We lopen nog even een stukje verder over de friluftsled kleven, met prachtige uitzichten over de rotsen en het Skagerrak.

Na nog even wat gegeten te hebben gaan we terug via de smöggenbryggan, een houten pier van bijna 1 km, naar de auto en rijden weg. We maken nog een korte stop bij de brug om wat foto’s te maken en dan begint het weer te regenen. We hebben dus geluk gehad qua weer.

Onze volgende en laatste stop is Skärhamn op het eiland Tjörn. Hier lopen we wat rond met een dreigende lucht boven ons. We besluiten ook hier ons avondeten te eten, bij een tapas restaurant. Terwijl we daar zitten komt de bui, maar we blijven gelukkig droog. Na de bui is het tijd om terug naar “ons” eiland te gaan.

Vrijdag 30 juli: schipper mag ik overvaren?
Ons ochtendritueel hier is om met Lani naar het stukje gras te lopen en daar met het balletje te spelen. En dat om de beurt zodat 1 van ons kan ontbijten (Lani mag niet mee het restaurant in). In de vroege ochtend is het nog heerlijk rustig en kunnen we ook de schepen wat beter bekijken. Er ligt ook een Nederlands zeilschip dat ons doet denken aan de Antigua.

Aangezien aan de overkant van ons hotel het eiland Marstrand ligt moeten we dat natuurlijk ook bezoeken. We vertrekken vroeg, dus dat betekent dat het op de veerboot nog lekker rustig is. Dat is wel zo fijn voor Lani, die dat toch wel spannend vind. Het is gelukkig maar een kort stukje van minder dan 5 minuten en dan kunnen we er weer af. Het weer is nog wat onstuimig, dus we hebben voor de zekerheid de paraplu maar meegenomen. We wandelen een stukje bergop naar het fort, genaamd Carlstens Fästning. Start van de bouw was in 1658 en in latere jaren heeft het dienst gedaan als gevangenis. Nu kun je er rondlopen en heb je en mooi uitzicht over de omgeving. Vanuit de burcht starten we met een wandeling over het niet bebouwde gedeelte van het eiland. Je kunt het hele eiland rondlopen, maar wij kiezen ervoor om een stukje vanuit het fort te lopen en daarna langs de kust verder te gaan. Daardoor lopen we ook een groot gedeelte door het bos. We komen ook twee grotten tegen genaamd St. Eriks grotta en sängkammare (slaapkamer). In deze grotten verschuilden de eilandbewonders zich toen het fort belegerd werd in 1719. In de St. Eriks Grotta hield een priester dienst en is er ook een steen die de preekstoel genoemd wordt. De kleine grot heet Mevr. Arfvidsson slaapkamer omdat ene mevrouw Arfvidsson hier een zoon zou hebben gebaard.

Vervolgens lopen we terug langs de kust. Het is inmiddels niet meer bewolkt maar er is nu stralende zon, het is zelfs warm, maar langs de kust waait het ook behoorlijk. Ook hier zijn weer prachtige uitzichten.

Daarna nemen we de veerboot terug en lopen nog wat rond aan de overkant. ’s Avonds eten we weer bij Hamnkrogen want dat was goed bevallen. We ontmoeten een ouder stel met hun Ierse Setter Nelson. Zij wonen hier en gaan in de winter richting Spanje.

Zaterdag 31 juli: van de kust naar het binnenland
Het is tijd om afscheid te nemen van de kust, we trekken het binnenland in en gaan richting de provincie Västmanland. Het is nog wel een stukje rijden dus onderweg is er een noodzakelijke stop in Lidköping. Daarna gaan we door naar ons verblijf in Kungsör, Kungsörstorp hotell. We verwachten eigenlijk een net zo druk hotel als in Marstrand. Maar niets is minder waar. Terplekke aangekomen vinden we onze sleutel in een kluisje waarvan we de code hadden doorgekregen en voor de rest lijkt er niemand op het hele complex te zijn. We hebben een prachtig uitzicht op het Mälarenmeer en een groot grasveld voor onze kamer waar we goed met Lani kunnen spelen.

Sylvia komt langs om ons nog wat extra tips en folders te geven en wanneer zij vertrekt begint het weer heel hard te regenen. We besluiten om wat te koken van de dingen die we uit Nederland hadden meegenomen want we hadden allebei niet echt zin om nog naar de winkel te gaan. Gelukkig blijft het niet de hele avond regenen en kunnen we later nog even naar het meer lopen. Dat was niet helemaal een goed plan, want water en vochtig weer zorgt natuurlijk voor muggen. We lopen weer terug naar het huisje en in de verte zien we alweer een nieuwe bui komen. Voelt toch wel een beetje onheilspellend zo in ons eentje op zo’n groot complex met zo’n donkere luchten boven ons.

Zondag 1 augustus: Boswandelingetje
Alle spullen voor het ontbijt stonden klaar in de koelkast en aangezien het droog is kunnen we fijn buiten ontbijten met een mooi uitzicht.

Daarna gaan we een stukje door het bos dat achter het hotel ligt lopen, het natuurgebied Jägaråsen. Hier bevindt zich ook Drottning kristinas ridbana. Het is een labyrint dat naar verluid werd gebruikt door koningin Kristina tijdens haar verblijf op het koninklijk landgoed dat ooit hier was, maar inmiddels is afgebrand. Ook is er een oude put waarmee wolven werden gevangen.

Na de wandeling gaan we even terug naar de kamer om te lunchen. Dan komt de meneer van het hotel om ons ontbijt voor de volgende dag te brengen. Hij vertelt dat het hotel al zo goed als anderhalf jaar leeg is, aangezien het hotel met name voor congressen wordt gebruikt en die er nu niet zijn. Dat is ook de reden wat wij hier nu alleen zitten. Heel fijn voor ons, maar natuurlijk minder voor de eigenaren.

Na de lunch gaan we naar het plaatsje Arboga. Deze stad was een belangrijke haven in de tijd van ijzerindustrie (die erg groot was in deze regio) omdat het via de rivier die door de stad stroomt (Arbogaån) makkelijk was om ijzer te verplaatsen tussen mijnen. Het is zondagmiddag en erg rustig in de stad. We lopen door de oude straatjes en sluiten ons bezoek af met een etentje bij de Griek (met Zweedse invloeden).

Op de terugweg stoppen we nog even bij de Botten Badplats. Een Badplats is een plek waar je kunt gaan zwemmen. Op veel badplatsen zijn honden niet toegestaan maar hier gelukkig wel, mits aangelijnd (maar dat is Lani sowieso). Een paar gezinnen zijn aan het bbqen en wij laten Lani even het water inlopen bij de steiger.

Maandag 2 augustus: Back to basics
Het is alweer tijd om onze rustige stek te verlaten en we gaan door naar de volgende bijzonder overnachting bij Kolarbyn, het meest primitieve hostel van Zweden. Hier worden we opgevangen door Lottis die ons onze hut voor de komende twee nachten toont. Het is hut nummer 7, die het verst in het bos ligt. De hutten naast ons zijn vrij de komende nachten. Dus dat is lekker rustig voor Lani (die de neiging heeft om bij elk geluid te gaan blaffen op nieuwe plekken). De hut is een oude Kolarbyn hut, kolarbyn waren mannen die houtskool maken en die moesten dus wekenlang in het bos verblijven. Ze sliepen dan in dit soort hutten.

Na even rondgekeken te hebben krijgen we ook een rondleiding over het terrein. Eerst geven Lottis en Malin nog wat toelichting over het maken van de houtskool. Hiervoor maken ze een grote cirkel met hout en het midden wordt dan aangestoken. Het hout rondom wordt dan houtskool, maar alles moet de hele tijd in de gaten gehouden worden want het hout mag niet zomaar verbranden. Daarom hebben de kolarbyns shiften en lopen ze rondom de “stack”. Er wordt op het moment een “stack” klaargemaakt die half augustus gestart zal worden. Die zal dan ongeveer een week branden. Vroeger waren de stacks veel groter en branden ze voor zo’n 6 weken. De houtskool werd vervolgens gebruikt in de ijzerindustrie, dus er was ook veel houtskool nodig.

Dan krijgen we nog wat uitleg over hoe het allemaal werkt in de lodge. Ontbijt kunnen we pakken uit het voorraadhok. Er is geen koelkast, dus het is vooral houdbare spullen ,maar je kunt bijvoorbeeld wel een pannenkoekenmix maken als je dat zou willen. Ook toon Malin de wc’s. Dit zijn compostwc’s waarbij plas en poep gescheiden wordt, die variant hebben we nog niet gehad. Er is ook een gezamenlijke hut waar je bijvoorbeeld kunt zitten om te eten als het buiten regent en er is een plek bij een stroompje waar je de afwas kunt doen.

Na de rondleiding is het alweer tijd voor het avondeten. We hebben een picknickmand besteld met allerlei lekkerheden uit de regio. Die bevalt goed. Antoine gaat nog wat hout hakken zodat het warm blijft in de hut (in de avond koelt het flink af) en daarna maken we nog een kleine wandeling naar de bron waar je water kunt halen. Nouja kleine wandeling… We missen een afslag waardoor we iets te ver door wandelen, maar dat is ook geen straf. De natuur is hier mooi en overal staan blauwe bessen struikjes waar genoeg bessen aanzitten om af en toe eentje eraf te halen en te eten.

Dinsdag 3 augustus: Relaxen
De dag begint weer met hout hakken om een vuurtje te maken om eieren te koken. De mensen vroeger hadden toch wel meer geduld, je moest toch wat harder werken voor je eten.

Na het ontbijt gaan we een stukje wandelen langs het meer, Skärsjön. Het ochtendlicht is werkelijk prachtig in het bos en Lani kan op een paar plekken even het water in.

Voor de lunch krijgen we een recept en ingedriënten voor “Kolbulle”, een traditioneel kolarbyn recept. Het stamt uit de tijd dat de mannen voor lange tijd in het bos moesten wonen en er natuurlijk geen vers voedsel was. Daarom werd vet, gezouten vlees en meel gebruikt om een gerecht te maken dat iets wegheeft van een pannekoek. En dat gaan wij dus ook maken. Dat betekent weer eerst hout hakken, vuurtje maken. Daarna het beslag maken (water en meel en beetje zout) en het spek al in de pan aanbakken. Vervolgens het beslag erop en dat goed laten bakken in de olie (vroeger gebruikte ze daar vet voor). Het was een erg vullende lunch zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, maar wel leuk om eens te doen.

Na de lunch varen we een stukje met de roeiboot over het meer. Lani moet in het begin heel erg wennen aan de boot, maar na een tijdje ligt ze relaxed te staren over het water. De zon schijnt goed en wordt ook al snel warm op het water. Antoine stopt even op de plek waar Lani in de ochtend ook heeft gezwommen zodat ze even kan afkoelen en daarna gaan we weer terug.

Woensdag 4 augustus: naar de boerderij
Het is helaas tijd om afscheid te nemen van onze hut. Het was wel fijn om een paar dagen rustig aan te doen en te genieten van de natuur. Het hielp natuurlijk wel dat het goed weer was, want met regenweer is het denk ik toch wat minder fijn.

Onze volgende bestemming ligt niet ver van de hutten vandaan, dus besluiten we nog een wandeling te doen voor we ernaartoe gaan. Sylvia had ons aangeraden om de Ormdalsstigen te lopen. Een mooie wandeling langs riviertjes waar Lani af en toe kon zwemmen. We hebben hem uiteindelijk niet helemaal rond gelopen want we merkten aan Lani dat ze wat veel prikkels had gehad de afgelopen dagen en daardoor wat druk was.

Na de wandeling hebben we nog een stop gemaakt bij Baggå Skola (ook een tip van Sylvia). Een leuk café/B&B waar we gelunched hebben. De meneer des huizes liet Antoine al de kamers zien in de hoop dat we ook bleven overnachten maar helaas voor hem hadden we al een plek.

We rijden door naar Fallängetorp, onze overnachtingsplek voor de komende 3 nachten. Wij zitten in het gebouw Mellangården dat op het terrein ligt van de boerderij waar ze onder andere schapen, varkens, koeien en paarden hebben. Ook hier is het weer heel rustig. De vrouw van de B&B vertelt ons dat het tegen het einde van de zomervakantie voor de Zweden is en dat ze nu vooral gastarbeiders hebben die in het vakantiehuis (ander gebouw) of in de B&B overnachten. Dat zijn bijvoorbeeld mensen uit Roemenië die in het bos komen werken. Wij zitten nu dus ook alleen in het gebouw met 1 ander persoon. We maken in de avond gelijk gebruik van het kleine winkeltje dat bij het gebouw ligt om wat vlees te kopen voor op de BBQ en ze hebben ook heerlijk ijs gemaakt van schapenmelk, goed geschikt al toetje. Ze hebben 6 smaken, dus elke avond kunnen we er 2 proberen.

Donderdag 5 augustus: een stukje lopen
Ook hier hebben we weer heerlijk weer dus we kunnen lekker buiten ontbijten. Daarna gaan we een stukje lopen van de 18 km luswandeling die je vanuit de B&B kunt starten. We besluiten 1 loop van de 2 te wandelen (zo’n 10 km). Na in eerste instantie (weer) een afslag gemist te hebben (maar dat was ook echt moeilijk te zien) lopen we door hoog gras (met veel teken) langs het bos en vervolgens over een gravelpad langs weiden en een meer. Het is een mooie wandeling, maar het is best wel warm dus voor Lani en ons vrij inspannend. Het is dus fijn wanneer we na een paar uur wandelen het huisje weer zien liggen.

Vrijdag 6 augustus: een mooi verbrand bos
Vandaag gaan we naar het Hälleskogsbrännans Naturreservat. Dit reservaat maakt deel uit van het gebied dat in de zomer van 2014 werd getroffen door een grote bosbrand. Het reservaat laat zien wat de gevolgen zijn van die brand en laat ook zie hoe de natuur zich herstelt. We maken een paar stops en kleine wandelingen in het reservaat. Als eerste stoppen we bij Acktjärnen, een korte wandeling langs onder andere mooie paarse heide brengt ons naar een prachtig meer. Er is echt een mooie reflectie op het water. Ook zie je ook de verbrande bomen op de achtergrond, wat toch een raar beeld geeft.

Vervolgens stoppen we bij het informatiecentrum waar grote borden staan met uitleg over de brand (met onder andere een tijdschets) en ook een uitkijktoren wat een goed beeld geeft van de omvang van de brand (hoewel je nog lang niet alles ziet). Erg indrukwekkend.

We stoppen nog even bij een ander meertje om te lunchen en vervolgens nemen we afscheid van het reservaat.

Op aanraden van de vrouw van de B&B stoppen we nog in Sätra Brunn, 1 van de oudste kuuroorden van Zweden (meer dan 300 jaar oud) waar je fijn kunt wandelen over het complex.

Na het avondeten (weer lekker vlees vanuit de boerderijwinkel) moesten we nog de Trollstigen lopen die achter de B&B ligt, het is een korte wandeling met name bedoelt voor kinderen. Morgen is er open dag en ze hadden de Trollstigen opgeleukt met allemaal leuke wezentjes die je kon ontdekken. Was erg leuk gedaan.

Zaterdag 7 augustus: naar een tiny house
Vandaag is er dus open dag op de boerderij, Kom till Gården i Svartådalen. Niet alleen hier maar ook op andere boerderijen in de omgeving. Ze hebben allerlei activiteiten rondom het gebouw (hout bewerken, barbeque, parcours voor kinderen) en er is ook een demonstratie schapendrijven. Die hebben we nog even bekeken voor we vertrokken naar onze volgende plek in Filipstad. Helaas is het goede weer van de afgelopen dagen weg en hopen we voor ze dat ze het droog houden tot het einde van de open dag.

Wij stoppen onderweg nog even bij Knuthöjdsmossen (op aanraden van Sylvia). Een mooi en bijzonder natuurgebied met vijvers, tjärns en mossen. Een gebied waar veel vogels broeden, op het moment de roodkeelduikers. Je loopt er doorheen over houten planken. Het is wat druilerig weer, we zien daardoor ook weinig vogels maar evengoed is het een mooi gebied.

Daarna rijden we door naar Nordic Glamping waar we voor de komende nachten een mooi klein houten huisje hebben waar alles in te vinden is. We maken kennis met eigenaresse Ingrid die ons gelijk wat tips geeft waar Lani nog even in het water kan. Na het avondeten rijden we dus even naar het meertje. Het weer is inmiddels weer opgeklaard en we hebben weer een mooie reflectie op het meer.

Zondag 8 augustus: de buurt verkennen
We krijgen ook voor vandaag weer hartstikke veel en goede tips van Ingrid. We beginnen de dag met prachtig weer dus we besluiten eerst een wandeling te gaan maken in het Kittelfältet gedeelte van het Brattfors naturreservat dat dichtbij nordic glamping ligt. Hier zien we mooi rendiermos en ook een prachtig smaragdblauw meer, iets wat we niet verwacht hadden in Zweden. Heel mooi!

Na de wandeling rijden we naar Big Hill Lodge, die zoals de naam zegt op een heuvel ligt zodat je een mooi uitzicht over onder andere Filipstad hebt. Ook het eten was erg goed.

Na de lunch wordt het wat bewolkter. We rijden naar Persberg en bezoeken daar het natuurgebied Högbergfältet. We parkeren bij de Skavnäset kapell. In dit natuurgebied zijn veel sporen van de mijnbouw te vinden, en je kunt er ook de Tilas Stoll in, een horizontaal mijnpad (daterend van 1767). Heel indrukwekkend om te zien. Wanneer we teruglopen horen we in de verte wat onweer en wanneer we in de auto stappen begint het te regenen, we hebben dus weer geluk gehad!

Maandag 9 augustus: file in Zweden
Vandaag verlaten we de provincie Värmland en gaan we naar het zuiden, naar de provincie Östergötland. Voordat we gaan geeft Ingrid ons nog een tip voor een korte wandeling met Lani in het Brattfors natuurreservaat. Deze wandeling gaat naar een nieuwe schuilhut aan het meer en die schuilhut hebben we ook wel nodig want halverwege de wandeling begint het hard te regenen. We wachten even in de hut en het lijkt minder maar wanneer we op de terugweg zijn begint het toch weer opnieuw en worden we dus goed nat.

De wandeling heeft wat langer geduurd dan gepland daardoor maken we even een stop voor lunch in Örebro. Dit was niet helemaal een goed plan want de stad is druk en Lani had al veel prikkels gehad dus Lani was ook erg druk, maar we hebben wel weer geluk. Zodra we de auto instappen begint het heel hard te regenen, de straten staan helemaal blank en daardoor krijgen we ook een korte file de stad uit. Een stuk verder komen we in een echte file van ongeveer 30 minuten omdat er een caravan langs de kant was geraakt (gelukkig geen gewonden zover we zagen). Hierdoor komen we pas laat aan bij ons volgende hotel Sommerhagen. Dit hotel is een gerestaureerde pastorie en ligt ook weer midden in de natuur. Prachtig!

Dinsdag 10 augustus: weer een wandelingetje
Op aanraden van Marianne, de eigenaresse van Sommerhagen, doen we vandaag 1 van de vele wandelroutes van het hotel. We doen de gele route Landsnäs naar het meer Sommen van 10 km. Het is ook weer een mooie route door het bos en langs het water. Bij het meer komen we een viertal Duitse jongens tegen die daar een tent hebben opgezet en de komende dagen gaan vissen daar. We lunchen (die we hadden meegekregen van het hotel) en gaan weer op de terugweg. Helaas worden we dan ingehaald door de regen en moeten we snel onze poncho aantrekken. Wanneer we terug zijn bij het hotel is niks meer te merken van de regen, de zon schijnt weer volop.

Woensdag 11 augustus: naar het glazen huis
Ook vandaag gaan we weer wandelen, dit keer de paarse route naar het meer Tväsjön. De route is 12 km, maar we doen vandaag ongeveer de helft want bij het meer zijn twee glazen huizen en in 1 van die huizen overnachten we vannacht. Het is een mooie route die eerste langs het meer Svarten gaat en vervolgens volgt het de kyrkstig, de oude route door het bos die mensen aflegden om naar de kerk in Malexander te gaan. We stoppen op een hoog punt met mooi uitzicht voor lunch. Helaas zien we in de verte al wat donkere wolken aankomen en wanneer we verder lopen begint het te regenen (het lijkt een gewoonte te worden) en dus mogen de poncho’s weer aan. Na nog een stuk doorlopen komen we bij het glazen huis uit, waar het inmiddels weer droog is. Hier is een prachtig uitzicht op het meer en we lopen dus ook even naar het meer om Lani even te laten zwemmen.

Ons avondeten (en ontbijt en lunch voor de volgende dag) wordt gebracht, we moeten het alleen nog klaarmaken. Het hout is erg nat, dus vuurtje maken lukt niet echt. Gelukkig hebben we ook een kookstelletje op spiritus gekregen en dat werkt prima. Helaas wordt het daarna bewolkt dus genieten van een mooie sterrenhemel met ons glazen dak gaat het niet worden.

Donderdag 12 augustus: de laatste dag
In de ochtend eten we ons ontbijt (weer met een mooi uitzicht) en gaat Antoine nog even kanovaren op het meer. Daarna is het tijd om te vertrekken en wandelen we terug naar het hotel. De rest van de dag doen we rustig aan en pakken we alvast alles in. En nog even genieten van de rust en ruimte.

Vrijdag, zaterdag en zondag 13, 14 en 15 augustus: terug naar huis
Het is helaas tijd om afscheid te nemen van Zweden en op weg te gaan naar huis. We rijden weer via Denemarken en Duitsland naar huis. In Denemarken overnachten we weer in Lindegaardens B&B (Tina had me laten weten dat er nog een plekje vrij was gekomen), dat was zo goed bevallen op de heenweg. De volgende dag gaat het voorspoedig in Denemarken, maar in Duitsland hebben we bijna 2 uur in de file gestaan rondom Hamburg. Het is dus maar goed dat we nog een overnachting hebben in Verden. Zondag zijn er gelukkig geen files en zijn we rond de middag thuis. Het nagenieten kan beginnen.

Opmerkingen/adviezen:
– Het is handig om wat apps te downloaden, zoals bijvoorbeeld de app van het Zweedse KNMI, het SMHI. De app klopt niet altijd en het verandert ook nog wel gedurende dag maar in grote lijnen kun je wel inschatten wat het weer gaat worden. Ook de “naturkartan” met interessante punten (POI) of wandelingen/trektochten is een handige app.
– Ik had me ingesteld op veel muggen, en die waren er ook wel maar het viel op zich wel mee. Maar ik had niet gerekend om de grote hoeveelheid teken die we tegenkwamen. Ik heb er elke dag wel minimaal 10 van Lani af kunnen halen en met name in Sommerhagen waren het er nog meer en kwam ik ook mezelf een aantal tegen. Helaas hebben zich ook een paar vastgezet op Lani, door haar vacht merk ik dat pas wanneer ze al wat volgezogen zijn. Misschien dus wel iets om rekening mee te houden.